Dotarea cu echipamente de cercetare
dezvoltare inalt performante a fost realizata in mod unitar, fiind
prevazute 2 categorii de
dotari: echipamente si aparatura de tehnica
analitica
(necesare caracterizarilor fizico-chimice a materiilor prime dar si a produsilor
de biotransformare) si echipamente
si aparatura specifice
(necesare pentru separarea efienta
a componentilor cat si pentru valorificarea
resurselor).
Aparatura si accesoriile
ACHIZITIONATE prin proiectul MEDRES este repartizata astfel:
 |
Extractor cu fluide supercritice SFT 100 XW SFE sistem, cu accesorii pentru conservarea extractelor prin liofilizare
Se utilizeaza cu precadere pentru separarea compusilor naturali termolabili folosind tehnica de separare nedestructiva, apartinand proceselor care au loc la presiune ridicate (HPE), bazata pe puterea de solvatare a substantelor aflate la temperaturi si presiuni superioare celor corespunzatoare punctului critic.
- sistemul de procesare fluide supercritice include un vas de extractie/reactie la presiune ridicata, pompa pentru fluide cu capete duale si sistem integrat de racire, valva si controller pentru restrictionare temperatura, programare presiune si temperatura vas, sisteme de alarma, transductor presiune pentru ajustarea automata a debitului.
- valva manuala dinamic/statica asigura inchidere directa prin contact metal pe metal, rezistenta la presiuni inalte, temperaturi si o gama larga de lichide agresive sau corozive, incinta de lucru cu volum max. 1000 ml este prevazuta cu usa cu deschidere larga, aflata deasupra recipientului principal de prelevare a probelor ce permite accesul usor la vasul de extractie, valve, fitinguri.
- analitul din vasul se extractie trece printr-o valva variabila termostata catre punctul de colectare prin intermediul cartuselor SPE, fiole cu solvent sau fiole EPA ventilate.
Dimensiuni: 29 x 102 x 57 cm (W x H x D); greutate:28 kg cu vas de extractie 100ml, debit de lucru: 0.01-24 ml/min cu 2% acuratete, presiune de lucru 10.000 psi, modul operare “presiune constanta”, domeniu de temperatura: ambient pana la 200oC ± 1,0oC, sistem de preincalzire a fluidelor, butelie pentru CO2.
Specialist responsabil echipament:
Dr. ing. Irina VOLF (email: iwolf@ch.tuiasi.ro)
Dr. ing. Ioan Mamaliga |
 |
Bioreactor Sartorius BIOSTAT B+
-
Echipament compact cu sistem propriu de comanda special pentru cultivari celulare, permite realizarea in mod continuu al procesului cu sistem complet automatizat ce permite amestecul a patru gaze in vederea pulverizarii, sistemul poate fi upgradat foarte usor in vederea utilizarii pentru culturi microbiale, rotametre separate pentru admisie si pulverizare ce permit reglarea facila a debitului de gaz, compozitia gazelor este controlata permanent prin intermediul controllerului DO si pH, control independent al vasului de fermentatie, control automat al amestecului de gaze, sistem de admisie si pulverizare, inferfata grafica cu touch screen, totalizator cu calibrare digitala pentru pompe si valve, sistem de agitare (domeniu : 20 – 2000 rpm) ce poate fi adaptat pentru toate vasele UniVessel, recalibrare pH in timpul procesului, display pentru 6 valori de proces, interfata seriala RS 232 pentru conectarea la balanta, imprimanta sau PC.
-
Vasul de proba: vas de sticla cu manta si fund rotund, volum total: 3 l ; volum de lucru: 0.6 – 2 l, parte superioara din otel-inox cu manere verticale, stand din otel inox, tava detasabila pentru 3 vase, filtru de admisie si evacuare, tub de recoltare reglabil pe inaltime, port de inoculare / adaugare, senzor de temperatura Pt100, electrod de pH si DO, senzor de spuma si nivel, 3 sticle a 250 ml, tija de agitare, impeller cu 3 segmente cu unghi reglabil, tuburi si fittinguri de aerisire, filtre sterile, suport detasabil pentru sticlele de adaugare, sticle de adaugare cu cap din otel inox si filtre sterile, valva de siguranta, tubulatura.
Specialist responsabil echipament:
Dr. ing. Irina VOLF (email: iwolf@ch.tuiasi.ro)
Drd. chim. Anca HAINAL |
 |
Sistem pentru determinarea antioxidantilor si radicalilor liberi Photochem Analytic Jena
Utilizat in determinarea capacitatii antioxidante a probelor lichide solubile in apa sau in metanol.
- durata extrem de scurta a unei analize: 20 secunde pentru blank-uri si pana la 3 minute pentru probe concentrate, sensibilitate foarte mare a metodei (0,2 nmol acid ascorbic si 5 ng superoxid dismutaza), acuratete mare a valorilor masurate, cantitati extrem de mici de proba (1-10 μl ) pentru efectuarea unei analise, sensibilitate: concentratii nanomolare pentru substante non-enzimatice antioxidante –vitamina C si E, antioxidanti sintetici-Trolox, BHA si BHT, acid uric, bilirubina si zeci de miligrame pentru enzime antioxidante –superoxid dismutaza.
- principiul de masurare: fotochemoluminiscenta, sursa de excitare: lampa cu vapor de mercur , acoperita cu fosfor excitatie maxima la 351 nm, detector : fotomultiplicator pentru domeniu extins, reproductibilitate: CV < 2 %, operare, control si evaluarea a curbelor prin intermediul calculatorului, consum: 30 VA, sistemul include un calculator si o imprimanta. PC Pentium IV 3 GHz, 512MB RAM, 120 GB HDD, 3.5” FDD, DWD-RW , 17” Color Monitor, keyboard, mouse, HP INKJET Printer, Windows XP Professional.
Specialist responsabil echipament:
Dr. ing. Irina VOLF (email: iwolf@ch.tuiasi.ro )
Drd. ing. Alina STINGU |
 |
Balanta analitica digitala KERN ABJ 220-4M
- calibrare interna, interfata RS232 C bidirectionala pentru conectare imprimanta sau PC, GLP/ISO memorare cantariri si stocare cu numar de identificare, data si ora, 3 trepte de filtrare ale vibratiilor, capacitate maxim 220 g, precizie 0.1mg, repetabilitate 0.1 mg, timp de stabilizare 3 sec., temperatura ambientala 5….40°C.
Specialist responsabil echipament:
Drd. ing. Alina Stingu |
 |
Centrifuga universala Hettich rotofix 32°
Sistem de separare rapida a solutiilor formate din doua faze, prin impunerea unui numar de rotatii, si un anumit timp.
- echipata cu microprocesor si display cu afisaj digital pentru valorile parametrilor in timpul centrifugarii, recunoastere automata a rotorului, posibilitate setare a timpului de centrifugare - programare timer max. 99 min., programarea vitezei de rotatie cu increment de 100 rpm, capacitate maxima 4 x 100 ml, oscilant, viteza de rotatie 6000 min-1 rpm, RCF 4.186.
Specialist responsabil echipament:
Drd. chim. Anca HAINAL |
 |
Cuptor de calcinare Nabertherm L3/11/ B170
-
carcasa din otel inoxidabil; izolatie termica de inalta calitate; rezistente de incalzire incorporate in placile ceramice, protejate de deteriorari mecanice si usor de inlocuit; posibilitate de dotare optionala cu caramizi izolatoare resistente, programare exacta in pasi de 1oC, respectiv 1 min.; timp ajustabil pentru o rampa de incalzire; timp ajustabil pentru mentinerea la temperatura selectata, termocuplu tip K (1100 oC).
Specialist responsabil echipament:
Drd. ing. Alina Stingu |
 |
pH/ion-metru
- pH/mV/ion – metru de inalta performanta cu afisaj grafic si functie de inregistrare digitala pentru masuratorile de pH, temperatura si ion-selective, citirea automata (AutoRead), evaluarea starii electrodului si monitorizarea intervalelor de calibrare sunt functii ce asigura reproductibilitatea masuratorilor, compensare automata cu temperatura, rezolutie mare de afisare a valorilor de pH – 0,001 pH, sistem de calibrare, calibrarea de concentratie se poate efectua cu pana la 6 solutii etalon, posibilitatea de stocare a 800 de inregistrari si documentatie conform normelor GLP, interfata bi-directionala RS 232,
- dom. de masura -2.000 … +19.999 pH, (acuratete ± 0.004), -999.9 … +999.9 mV, -1999 … +1999 mV (acuratete ±0.2 mV ± 1 mV), temp. : -5.0 … +105 oC / 0.1 oC, compensarea pH cu temperatura Automata: -5.0 … +99 oC cu senzorii de temp. /manuala : -20 … +130 oC, prin introducerea manuala a valorii de temperatura domeniu masura - conc.: 0,01……. 999 999,00 mg/l, unitati de masura - mg/l, mol/l, mg/kg, ppm, %.
Specialist responsabil echipament:
Drd. chim. Anca HAINAL |
 |
Rotavapor
- viteza de rotatie 20-270 rmp, viteza de reglare a inaltimii 18 mm/s, reglarea inaltimii 140 mm, capacitatea de incalzire 1300 W, intervalul de temperatura al baii de incalzire 20-180 °C, acuratetea de incalzire ±1 °C, diametrul baii de incalzire 240mm, volumul baii de incazire 4.3 L, debit de evaporare 1000 ml H2O/h, suprafata de condensare 1200 cm2.
Specialist responsabil echipament:
Drd. ing. Ioana IGNAT |
 |
Nisa chimica cu exhaustare
- Baza cu structura portanta din tub de otel vopsit cu pulberi epoxidice anticorozive cu muchii reglabile prin surub pentru nivelare; plan de lucru din polipropilena acoperita cu rasina epoxilica rezistenta la acizi si alti agenti chimici, schelet cu structura externa din tabla de otel indoita la presiune si vospita cu pulberi epoxidice cu tratament anticoroziune prin trecerea prin tunel termic, interior imbracat in panouri laminate stratificate ignifug antiacid de 5 mm; dublu suport formand un interval pentru aspirarea gazelor grele; usa frontala cu “maner” controbalansata posterior si prevazuta cu sistem de scripeti si cabluri din inox; geamuri de siguranta 3+3 glisante pe orizontala montate pe usa frontala.
Specialist responsabil echipament:
Drd. chim. Anca HAINAL |
 |
Autoclava de laborator VaporMatic 770/B
Permite sterilizarea umeda a mediilor, ustensilelor, sticlariei de laborator la temeraturi ridicate.
- autoclava verticala complet echipata, controlata de microprocesor care permite setarea de temperaturi si timpi diferiti, incuzind 2 programe foarte uzuale: 121°C-1 Atm-20 min, 134°C-2 atm-20 min., ciclu de sterilizare conform Pharmacopeia (10 minute incalzire la 100°C pentru eliminarea aerului, incalzire 20 min pina la 121°C (rata de incalzire 1°C/min), sterilizare 30-60 minute la 121°C, racire pina la 100 °C (rata de racire 0.5°C/min), aprox, 40 min., racire completa pina la temperatura camerei), memorie etapa in cazul intreruperii accidentale a alimentarii cu energie electrica, protectie in cazul unei cantitati insuficiente de apa.
Specialist responsabil echipament:
Drd. chim. Anca Hainal |
 |
Etuva de laborator cu vid
- vacuum obtinut 5x10-3mbar, domeniul de temperatura 0 - 200°C, pompa de vacuum montata in cutia suport a etuvei de vid - debit 1,7m3/h ,9 mba.
Specialist responsabil echipament:
Drd. ing. Ioana Ignat
Drd. chim. Anca Hainal |
 |
Nisa cu flux laminar clasa II
- debit aer (la o deschidere frontala de 200mm) 485 m3/h, viteza frontala > 0,4 m/s, zona de lucru (latime x adancime x inaltime) 1200 x 450 x 635 mm, nivel de zgomot < 62 dBA la 1 m dist., suprafata de lucru din otel inox, ventilator centrifugal,
- Echipament standard: hota completa cu 2 filtre HEPA, 2 orificii de testare a filtrelor (testul DOP).
Specialist responsabil echipament:
Drd. chim. Anca HAINAL |
 |
Refractometru de masa cu accesorii
Instrument de masurare a concentratiei lichidelor electrolite prin determinarea procentajului masic sau al indicelui de refractie
- acuratete 0,1% Brix; 0,0002 nD, iluminare cu LED (590 nm) pentru prisma si scala, citirea via ocular, domeniu de masurare 0-95% Brix, 1.3000-1.7000 nD, resolutie 0.0001 nD; 0,1% brix; 0.1°C, termometru digital: 0°C ÷ 99°C, compensarea temperaturii automat ; 0-90oC, interfata seriala RS 232 -9600 baud, alimentare 100 - 220 V, automata
- accesoriu Termostat Peltier: acuratetea temperaturii 0,2°C domeniu de temperatura 8-40°C(ajustabila continuu), dimensiuni 140 x 80 x 210 mm, greutate 1,5 kg, alimentare 220 -240 V, automata.
Specialist responsabil echipament:
Drd. chim. Anca Hainal |
 |
HPLC DIONEX Ultimate 3000 cuplat cu spectrometru de masa Thermo
Sistemul HPLC-MS este utilizat in separarea si identificare compusilor biologic active din material vegetale complexe, folosind pentru separare ca faza stationara o coloana C18.
MS - faciliteaza identificarea compusilor si este folosit pentru elucidarea structurii moleculare a diversilor compusi.
- Detector cu diode-array - Domeniu lungimide unda 190 – 800 nm, Acuratete lungime de unda ±1.0 nm, autocalibrare cu D2, verificare cu filtru de oxid de holmium incorporat, Principiu - Optica monofascicul si masurare pe sirul de fotodiode, Sursa de lumina - Deuteriu si halogen (tungsten).
- Suport pentru solventi - Capacitate - 11 sticle de 1L, sau 5 de 2,5L, Tubulatura pentru traseele de degazare - Teflon AF, Volum canal -670 µL, Debitul maxim pe un traseu - 12 mL/min, Debitul optim pe canal - ≤3.6 mL/min, Alimentare - 15-pini D-SUB de la pompa Ultimate 300 sau sursa externa de alimentare.
- Pompa analitica quaternara LPG-3400 A - Piston dublu inseriat, gradient: amestec la presiune redusa, Debit de curgere asigurat 200–10,000 µL/min, Precizia debitului <0.1 RSD la 1 mL/min, Precizia dozarii <0.2% SD la 2 mL/min, Degazor solventi incorporat cu 4 canale, Conexiune PC USB hub cu 3 intrari.
- Autosampler analitic - Capacitatea 120 x 1.8 mL sau 2,0 mL (standard), Metode de injectie In line split-loop, Volum injectat 1–90 µL (reglabil intre : 0.1–100 µL), Precizia volumului injectat RSD <0.25% la 5 µL (tipic RSD <0.15%), Spalarea acului de injectie - Externa, inainte si/sau dupa injectie, Termostatare autosampler (versiunea T, cu termostatare) 4–45°C, Suport fiole - Capacitatea fiolelor cu filet 2ml, Conexiune PC USB cu 3 intrari.
- Compartiment pentru termostatarea coloanelor - Domeniu de temperatura 5°C - 85 °C (cel mult 18 °C sub temperatura ambienta), Precizia temperaturii ±0.1 °C, Capacitate coloane 6, max. 30 cm, GLP - Protocoale de calificare a instrumentului, Sistem de identificare cu card pentru 4 coloane (tip, conditii de siguranta operare, durata de viata, etc), Port USB integrat; 3 porturi tip A.
- Spectrometru de masa - Sursa de ionizare la presiune atmosferica cu geometrie triplu-ortogonal cu spalare continua, asigurand astfel eliminarea efectului de matrice; Configuratia sa permita tipurile de ionizare: ESI (electrospray) si ionizare chimica la presiune atmosferica (APCI), cu o singura sursa de incalzire, trecerea de la un tip la altul sa se faca numai prin schimbarea unui singur sistem , cu autoblocarea intrarii probei. Caracteristici surse de ionizare: ESI: debit de la 20µL pana la 2mL/min fara splitare APCI: debit de la 0,2µL pana la 2mL/min fara splitare.
- Sistem de calibrare intern, Analizor cu compensare termica in situu, cu prefiltru pentru protejarea filtrului principal; Sistemul de detectie: este capabil sa opereze in ambele tipuri de ionizare pozitiva si negativa, cu schimbarea rapida a polaritatii; Control automat prin software (librarie de spectre in software), Reglajul automat al parametrilor optimi de functionare (semnal, rezolutie, calibrare automata cu sistem intern de calibrare, reglajul tensiunii de alimentare pentru normalizarea amplificarii) – AUTOTUNE, Acesorii Pompa auxiliara pentru spectrometrul de masa, Generator de azot cu kit de intrtinere pentru 1 an, Standarde de calibrare a spectrometrului de masa in modul ESI si in odul APCI.
- Software pentru controlul si achizitia datelor.
Specialist responsabil echipament:
Dr. ing. Cezar Catrinescu (email: ccatrine@ch.tuiasi.ro)
Dr. ing. Liliana Lazar (email: lillazar@ch.tuiasi.ro) |
 |
Spectrometru UV-VIS
Spectrofotometria de absorbtie molecularǎ UV-VIS se bazeazǎ pe absorbtia radiatiilor electromagnetice in domeniul de lungimi de undǎ 200-1100 nm de cǎtre speciile absorbante aflate de obicei in solutii.
- Spectrometru UV-Vis cu dublu fascicul, cu monocromator, cu inregistrare directa a raportului semnalelor de proba si referinta si viteza foarte mare de scanare, Monocromator in montura Czerny-Turner si punerea la punct automata a surselor spectrale de Vizibil si UV, Spectrometru UV-Vis complet automatizat, controlat exclusiv prin software-ul instalat pe un computer extern, Pachetul de software sub Windows XP, inclus, controleaza integral functiile spectrometrului si ale accesoriilor, Spectrometrul este prevazut standard cu un suport de cuve 1x1 (adaptat pentru cuve de 10mm).
- Detectori (doua) fotodiode cu silicio, domeniul spectral: 190-1100 nm, acuratetea lungimii de unda: +/- 0,16 nm, latimea benzii spectrale; 1,5 nm, acuratetea fotometrica : +/- 0,001 A (NIST 930D standard filter, 0 – 0,5 A), acuratetea fotometrica : +/- 0,001 A (NIST 930D standard filter, 0 – 1,0 A), reproductibilitatea lungimii de unda: +/- 0,05 nm, viteza de scanare reglabila intre: 60 - 3200 nm/min. Surse de radiatii: lampa de tungsten-halogen pentru Vizibil si Deuteriu pentru domeniul UV. Schimbarea lampilor se face automat la o lungime de unda ce poate fi selectata de utilizator, moduri de lucru: Absorbtie, Transmisie (%) si Reflexie (%), domeniul fotometric: +/- 3 Abs, repetabilitatea fotometrica : +/- 0,001 A (0 – 0,5 A), repetabilitatea fotometrica : +/- 0,001 A (0 – 1,0 A), viteza de deplasare intre doua lungimi de unda: 6000 nm/min, planeitatea liniei de baza : < 0,003 A (190-1100nm).
- Masuratori la lungimi de unda fixe prestabilite (una sau mai multe lungimi de unda), inregistrarea de spectre, scanare in timp si masurarea in puncte fixe, analiza spectrala - cautare de maxime si minime, prelucrarea matematica a spectrelor, derivate pana la ordinul patru, corectia liniei de baza, suprapuneri de spectre, aditia sau scaderea de spectre, analiza cantitativa, permite selectarea tipului curbei de calibrare (liniara cu sau fara trecere prin origine, de gradul doi, de gradul 3, segmentata); autodiagnosticarea cu calibrarea lungimii de unda si efectuarea liniei de baza, studii de cinetica (inclusiv cinetica enzimatica), analiza de culoare – calculeaza un domeniu de culoare dintr-o schema derivata din cele trei culori de referinta, Include teste automate care permit utilizatorului sa execute teste in conformitate cu normele GLP/GMP.
Specialist responsabil echipament:
Dr. ing. George Barjoveanu
Drd. ing. Alina Stingu
|
 |
Spectrometru de absorbtie atomica
Spectrofotometru de absortie atomica este utilizat in vederea determinrii concentratiei (ppb, ppm) ionilor metalici din solutii.
- FOTOMETRUL - Spectrometru dublu fascicul cu corectie de fond si absorbtie/emisie in flacara. MONOCROMATORUL cu distanta focala de 333 mm , retea de difractie cu 1800 trasaturi/mm si domeniul lungimii de unda cuprins intre 185-900 nm, dublu optimizata. Selectia automata a lungimii de unda si a picului pe fiecare lampa.
- SURSE SPECTRALE Lampi cu Catod Cavitar (HCL) monoelement sau multielementcu o durata minima de functionare a unei lampi de 10.000 mA/h
- CONTROLUL PROGRAMABIL AL FLACARII
- SISTEMUL DE INTRODUCERE A PROBELOR IN FLACARA Camera de amestec din polimer inert, inerta la acizi, baze si solventi organici. Sisteme de siguranta pentru obturatorul nebulizatorului si al regulatorului de presiune. Sistem de siguranta pentru nivelul lichidului. Comutator rapid pentru facilitarea comutarii pe cuptorul de grafit. Reglarea automata a arzatorului si a capului de lucru al cuptorului de grafit. Spectrometrul poate functiona cu gaze indigene (acetilena), folosind purificatorul de aer/acetilena tip Balston, inclus in oferta.
SOFTWARE Platforma de operare Windowsa XP pentru multitasking. Acesta controleaza spectrometrul sistemul de introducere a probei, cuptorul de grafit, autosamplerul cuptorului, analizatorul de solutii concentrate si concentratorul de mercur.
CUPTOR DE GRAFIT CU AUTOSAMPLER alcatuit din sursa de alimentare, capul de lucru si dispozitivul automat de incarcare si pregatire a probelor. Ansamblul include tubul de grafit si platforma (daca este necesara),montate intr-un invelis de grafit dotat la capete cu ferestre de cuart. Capul de lucru este conectat permanent la sursa de alimentare printr-un cordon ombilical care include si traseele de gaze, traseele de apa de racire si cablurile de alimentare electrica. Pot fi folosite atat gaz inert (Argon) cat si gaz auxiliar (Azot).
Specialist responsabil echipament:
Drd. ing. Ioana Ignat
Drd. ing. Alina Stingu |